Granskning

SD: Tingsryd är fullt

I 50 år har Tingsryd kämpat mot avfolkning…

…men SD säger att det är fullt.

Tingsryd är en mycket glest befolkad kommun i sydöstra Småland, vid gränsen mot Blekinge – en av de glesast befolkade i södra Sverige.

Sedan 1968 har befolkningen i Tingsryd minskat med närmare tretusen – en femtedel (18%). Från drygt 15 000 1968 till drygt 12 000 förra året. I femtio år kommunen kämpat mot avfolkningen. (Källa: SCB)

I kommunens budget för 2020-21 föreslås åtgärder. Bl a hur man ska få de flyktingar som placerats i Tingsryd att vilja stanna.

”Flera av de som bor i Migrationsverkets boenden skulle vilja bo kvar i Tingsryd om det fanns möjlighet. Barnen kan ha börjat på förskola och/eller skola och börjat att rota sig här. Om kommunen kan erbjuda lämpliga bostäder finns det en möjlighet att flera väljer att stanna kvar här.” (Källa: Tingsryds kommun Budget 2019, s. 43)

Men Ann-louise Wiking (SD) säger att det är fullt i Tingsryd. SD fick 15 % i kommunvalet. Men liksom andra SD-are tvekar hon inte att uttala sig för alla invånare.

Frågan är:

Om Tingsryd är fullt idag – vad var det då tidigare?

Och framför allt – varför skulle de flyktingar som nu finns där vilja stanna i en så fientlig miljö?

Det är lätt att förstå Tingsryds problematik. Antalet inrikes födda i arbetsför ålder har minskat kontinuerligt. Sedan år 2000 har antalet inrikes födda mellan 20 – 60 år minskat med 27% – från 5 795 till 4 228 personer. (Källa: SCB)

Av befolkningen idag är andelen i arbetsför ålder bland de inrikes födda mindre än hälften, 48%. Bland de utrikes födda är den andelen 65%. (Källa: SCB)

En tredjedel av de inrikes födda är över 65 år (31%) – bland de utrikes födda är den siffran 15%. Andelen barn under 20 är ungefär lika stor bland utrikes och inrikes födda – ca en femtedel. (Källa: SCB)

Som många andra kommuner i landet har Tingsryd problem. Men SD:s agerande är ett hån – också mot alla dessa kommuner.


Lästips: