Kyrkor utsatta för "hatbrott"

Solna kyrkaSveriges nationalister är djupt kränkta över den oförtjänta empati Sveriges muslimer nu överöses av.

Det ska sägas att det ännu inte är bevisat att något av de attentat som utförts mot moskéer är hatbrott. Det som ändå, för resten av oss, legitimerar manifestationerna är dock att det har hänt under en kort tidsperiod, och att det verkar finnas ett samband – antingen för att det är samma gärningsmän, eller också för att de tillhör ett nätverk. Vi som följer nationalistiska fora vet hur utbrett muslimhatet är. Det är många som säger sig vilja ta till vapen mot muslimer. Även om det visar sig att bränderna inte skulle vara av hatkaraktär behövs den här sortens manifestationer för samtliga religiösa och för rätten att praktisera sin religion.

För nationalister, vars kanske främsta fråga är hatet mot muslimer, är denna sortens manifestationer trista bevis för hur samhället inte inser att islam förtjänar hat och våld.

Offerrollen behöver omedelbart flyttas tillbaka till sverigedemokraterna, svenskarna, de kristna eller någon annan grupp de tillhör.

Därför har det blivit nödvändigt att ta fram en lista över brott mot kyrkor, för att visa att kristna är de verkligt hatade i Sverige. Denna lista sprids nu febrilt via en uppsjö kanaler. Listan är publicerad på diverse ställen.

Och det är inte så svårt att googla fram brott mot kyrkor.

Det finns 3700 kyrkobyggnader tillhörande Svenska kyrkan i Sverige. Till det kommer övriga lokaler, katolska kyrkor samt övriga samfund, såsom frikyrkor och ortodoxa församlingar.

Kyrkorna i Sverige är med andra ord många till antalet, vackra, fyllda av vackra föremål, ofta isolerade och obevakade. De utgör frestande måltavlor för den som vill stjäla eller bara förstöra.

Det är kanske lite långsökt att tänka sig att varje inbrott eller skadegörelse skulle vara ett angrepp på hela den kristna befolkningen.

Vi har gått igenom kyrklistan.

Döm själva!

 

Rubrik Hatbrott Kommentar
Mordbrand mot Elimkyrkan i Götene Nej Brottet rubricerades visserligen som mordbrand, men det var två andra liknande bränder i närheten. En i en sommarstuga, och en i en container.
Misstänkt bomb vid Spånga kyrka Nej Det var ett falsklarm.
Bollnäs kyrka utsatt för hatklotter mot kristna Kanske Texten lydde ”die Mosul”. Ingen gärningsman funnen.
Hässleholms kyrka vandaliserad Nej Gärningsmannen var drogpåverkad och hörde röster och vandaliserade en busskur och snattade. Dömdes till vård.
Krossade fönster på kyrka i Uppsala Nej I detta fall står det direkt i artikeln att en man var anhållen för försök till inbrott.
Ulrika kyrka i Uddevalla vandaliserad Förmodligen inte Vandalen är okänd, men hade startat kyrkklockor och stulit en cykel. Låter mer som drogpåverkad än en hatare.
Krossat fönster på Bolshögs kyrka Oklart Någon krossade fönster på tre kyrkor under någon månad. Gärningsmannen hittades aldrig, vad det verkar.
Krossade fönster på Centrumkyrkan i Kungsör Förmodligen inte Vandalen namngavs, enligt TT, men blev bara misstänkt för vandalisering, och inte hatbrott, vilket varit fallet om misstanke om sådana motiv hade funnits.
Krossade rutor på Viskadalskyrkan i Veddige Nej Krossade fönster på en skola och en kyrka, och dessutom har en brevlåda förstörts. Kanske inte ett planerat hatbrott.
Vandaler välte gravstenar på Lohärads kyrkogård Förmodligen inte Den här nyheten plockade även Exponerat upp, och skriver: ”Det är inte första gången här i landet som gravar skändas på detta sätt. Förekommer i hela landet ingen landsända är förskonad, inklusive stölder av koppar, kyrkregalier mm. Detta fenomen förekom aldrig för några år sedan.” Det är ju ett direkt sakfel. När jag växte upp på 70- och 80-talet förekom välta gravstenar lite nu och då – inte minst på ”judekyrkogården” i Karlstad. Det handlade då, och förmodligen även i detta fall, om fyllegäng på väg hem, som ser stenarna och får infall, och inte om hatbrott mot kristna.
Hakkors på Sofia kyrka Förmodligen ett hatbrott mot mångfald Deras länk går till en tweet. Sofia kyrka är hatad för sitt gränsöverskridande religionsarbete, och hakkorsen verkar höra ihop med en motsvarande attack på moskén på Södermalm. Så är det ett hatbrott är det inte mot kristna.
Klotter på Tranås kyrka Nej Klotter är ju inte hatbrott, om inte klottret förmedlar hat.
Klotter på Bergakyrkan Inte mot kristna ”Gud är kommunist!”, ”Dö rika svin” och ”AFA Lomma” stod det på väggen. Hatbrott? Kanske. Men i så fall knappast mot kristna – särskilt som man även klottrat samma budskap på en skola. Det kan också vara någon som vill åt AFA Lomma.
Kristine kyrka nedklottrad Inte mot kristna ”Snickarjävel så kan det gå!”, stod det. ”Församlingsprästen Per Sjöstrand tycker inte att klottret känns som någon kränkning mot den kristna tron.”
Hakkors på kyrka Inte mot kristna Hakkors målades på eritreanska ortodoxa församlingens hus. Det hände samtidigt som Sofia kyrka, se högre upp, och moskén. Detta är förmodligen ett hatbrott också, men snarare mot mångfald än mot kristna.
Inbrott och skadegörelse i gotlandskyrka Nej Man behöver ju inte vara mästerdetektiv för att misstänka att det är en fyllegrej.
Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, men det finns i nuläget ingen misstänkt.”
Skadegörelse i Byarums kyrka Nej ”Natten mellan 10–11 december krossade någon en glasruta till en belysning vid personalbyggnaden vid Byarums kyrka. Dessutom skadades julgransbelysningen utanför kyrkan. ”En trasig ”glasruta till en belysning” är ett hatbrott? Helt ärligt?
Inbrott och skadegörelse på Ramundeboda kyrka Nej ”Tjuvarna skall ha stulit mikrofoner och annan tillhörande utrustning.”
Kyrkan i Bureå församling utsatt för skadegörelse Nej ”Någon hade slängt grus i dammen och försökt slita upp vattenpumparna till fontänen för att ha sönder dem.”
Gravskändning på Kinna kyrkogård Nej Vi kan inte göra så mycket. Det är mörkt i kvarteret och ligger centralt i Kinna. Man går över kyrkogården här.” Lägg till detta att det skedde nyårsnatten, och det låter betydligt mer som en fyllegrej än ett hatbrott.
Eslövs kyrkogård vandaliserad Nej ”En kvinna har anmält att en kruka och en lampa formad som en ängel krossats. Hon uppger även att det sett likadant ut på flera gravar i närheten.” Det är förstås ledsamt när krukor och lampor går sönder, men snälla sverigedemokrater – är det verkligen ett attentat på kristna?
Kopparstöld i Fritsla kyrka Nej “En man och en kvinna greps på söndagsförmiddagen efter att de stulit koppar från kyrkan i Fritsla. Det var ett vittne som såg hur en man och en kvinna monterade loss stuprännor från kyrkan i Fritsla, i Marks kommun. Paret hade försvunnit med kopparrören när polisen kom till platsen. Men under förmiddagen greps två personer misstänkta för stölden. Det är oklart hur mycket kopparplåt som stals från kyrkan.”
Ca 200 gravar vandaliserade på kyrkogård i Östersund Nej De har vält ut planteringslådorna vid gravstenarna och rotat runt som att de letat efter något, säger Dag Sundeman som är kyrkogårdschef hos Svenska kyrkan i Östersund. […] Polisen misstänker att det kan röra sig om att någon sökt efter knark som kan ha gömts undan vid någon grav.”
Kopparstöld i Arlövs kyrka Nej Man har stulit femton kvadratmeter koppar. Mycket trist. Men hatbrott?
Kopparstöld i Dimbo kyrka Nej Hur kan man överhuvudtaget få för sig att kopparstölder har något annat uppsåt än girighet?
Kopparstöld i Ulrika Eleonoras kyrka Nej “Förövaren har lyckats stjäla flera stuprör men också orsakat skador på byggnaden. På flera fönsterbleck på kyrkans västra sida syns brytmärken, liksom på en plåt på en grav på östra sidan. Dessutom har mässingdetaljer stulits från kyrkogården.”
Stöld från Kågeröd kyrka Nej “Kyrkan i Kågeröd drabbades under natten till tisdagen av stöld. På måndagsmorgonen upptäcktes att två stuprör till kyrkan förts bort. Några spår efter tjuvarna har inte hittats.”
Inbrott och skadegörelse i Västerkyrkan i Hässleholm Nej ”Någon gång mellan söndagskvällen och måndagsmorgonen har okända gärningsmän tagit sig in i kyrkan genom att krossa två fönster. Inne i kyrkan har de orsakat skadegörelse, dragit runt på föremål och letat efter stöldbegärligt gods. Men eftersom inget sådant förvarades i kyrkan verkar inget ha stulits vid en första anblick.”
Hakkors och hot mot etiopiska ortodoxa kyrkan i Hagsätra UPPREPNING Den här har vi ju redan tagit upp en gång.
Stenkastning i Simris kyrka i Simrishamn Nej ”Gärsnäs har under lång tid plågats av liknande skadegörelse där både privatpersoner och företagare fått rutor sönderslagna.”
Hedemora kyrka utsatt för skadegörelse Nej ”Vid kontroll visade det sig att någon, på ett flertal ställen, stuckit ner vattenslangar i marken. De hade stuckits ner och under kyrkomuren så att marken på flera ställen var vattenfylld.” Om detta är ett hatbrott är det synnerligen subtilt.
Pastor brutalt misshandlad inne i Gislaved kyrka Nej Se, det skulle ju kunna vara ett litet hatbrott. Faktiskt. Så jag letade lite, och hittade detta:”En 50-årig man åtalas nu misstänkt för våld och hot mot tjänsteman på ett behandlingshem i Gislaved. Mannen ska i mitten av september ha misshandlat enhetschefen på hemmet genom att slå honom i ansiktet. 50-åringen ska också ha hotat döda chefen och hans familj. Mannen åtalas också för att hög på narkotika ha sökt upp brottsoffret i oktober trots att han var belag med kontaktförbud. Detta ska ha skett samma dag som 50-åringen slog ner och misshandlade en pastor brutalt inne i en frikyrka i Gislaved.”
Skadegörelse och stöld i Sanda Kyrka, Gotland. Skadegörelse och stöld i Klinte Kyrka, Gotland Nej ”Enligt polisen har man tagit ett okänt belopp från vykortsskrin, och i Klinte kyrka har man även tömt en brandsläckare utomhus. Kyrkorna står olåsta.”
Hakkors med chokladmjölk på kyrkan i Hortlax Nej Jag tycker det är bra att man inte ser mellan fingrarna, men med tanke på att 15-åringen även ritat på en skola är det knappast riktat mot kristna. ”Det var i april som personalen i kyrkan i Hortlax upptäckte nazistklottret på kyrkans yttervägg. Symbolerna var ditmålade med chokladmjölk, skriver Piteå-tidningen på nätet. En 15-årig pojke har kopplats till tilltaget och åtalas nu för skadegörelse och hets mot folkgrupp. Han åtalas också för att ha klottrat hakkors på Hortlaxskolans fasad den 28 eller 29 januari i år. ”Faktum är att Exponerat skrev om detta. Men då var de inte så arga på att han hetsade mot kristna, utan på att han blev fälld för hets mot folkgrupp. Här är den översta kommentaren i kommentarsflödet: ”En sådan grabb kan dom hitta men att sätta dit en del blattar för än det ena och det andra – DET är visst jävligt svårt. Han ritade väl inte hakkorset utan den antika symbol som står för något annat… Visst ska den andra symbolen vara vänd åt andra hållet än hakkorset, men grabben skrev väl fel – det är lätt hänt.”
Inbrott och skadegörelse i Tunadalskyrkan Nej ”Vi har inga pengar här, men de fick med sig en datorprojektor”
Skadegörelse vid Hova Pingstkyrka Nej “Natten till tisdag roade sig någon med att rycka upp blommor. Det var vid planteringarna vid Hova Pingstkyrka. En av de gjutna blomvaserna kastades dessutom in genom ett fönster då glaset krossades.”