Samnytt fortsätter ljuga om ensamkommande

Vi på Motargument har genom åren uppmärksammat den SD-kopplade nätbloggen Samnytts (tidigare Politiskt inkorrekt, Avpixlat och Samhällsnytt) återkommande lögner, vinklingar och #fakenews. Lögnen om de ensamkommandes sysselsättning föräras återigen en artikel. Denna gång påstås det att SVT bedriver propaganda om ensamkommande från 2015.


Samnytt tar upp tråden från en tidigare artikel, skriven av Mats Dagerlind 231211 om ensamkommandes sysselsättning, då de, med stöd av ett Youtube-klipp signerat SD-riksdagsledamoten Ludvig Aspling, sågade SCB:s rapport om ensamkommandes sysselsättning. Redan då ifrågasatte vi, med stöd av Christian Lindells sju punkter, artikelförfattaren Mats Dagerlind om varför han spred lögner om ensamkommandes sysselsättning. Dagerlinds svar i ett uttalande på X var ‘Det utesluter dock inte att jag och/eller Aspling kan ha missuppfattat någon enstaka detalj’ samt ‘Tack för ordet och klart slut’. Här stänger han alltså butiken och låter artikeln ligga kvar oredigerad på bloggen.

I artikeln Statstelevisionen växlar upp propagandan om ‘ensamkommande’, skriven 240109, anklagar de SVT för att medvetet vinkla och bedriva propaganda genom att dela ”solskenshistorier om så kallade ensamkommande”. Återigen argumenterar Samnytt utifrån den, av Lindell, debunkade analysen signerad Aspling/Dagerlind. I artikeln belägger de sin alternativa fakta med ”Studien från SCB man hänvisar till har Sverigedemokraterna tittat närmare på och kritiserat, man menar att den är både missvisande och feltolkad”. Samnytt baserar alltså sin sanning enbart på vad det högerpopulistiska partiet kommit fram till, utan att ägna en tanke åt källkritik.

I Samnytts artikel raljeras det över tre inslag på SVT:s webbsida publicerade för ett par dagar sedan. De tre inslagen refererar till SCB:s rapport om sysselsättning hos ensamkommande: 8 av 10 ensamkommande är sysselsatta, och 7 av dessa är självförsörjande. SVT är transparenta, då de i en av artiklarna skriver ”Ungefär sju av tio av de ensamkommande som kom till Sverige år 2015 är idag sysselsatta och kan försörja sig själva”. Enligt statistik från SCB var 7 av 10 svenskar sysselsatta 2023. För att räknas som självförsörjande krävs en inkomst på minst 18 575 kronor.

Samnytt repeterar lögnen om ensamkommande med: ”Vad det alltså handlade om var ”sysselsättning”, något helt annat som kan betyda en mängd olika saker – exempelvis att ha arbetat en timme en viss vecka under året eller att befinna sig i någon skattefinansierad arbetsmarknadsåtgärd”. Skribenten påskiner här att det skulle vara en stor andel av de sysselsatta som skulle ha lönesubventionerade jobb. Sanningen är att det är en väldigt liten andel av jobben som är lönesubventionerade. Artikeln är inte skriven utifrån fakta, däremot är den uttryck för propaganda baserad på känslor, fördomar och åsikter. Detta är en återkommande strategi hos Dagerlind et al.

Lindell har förtjänstfullt räknat på siffror från SCB (ca 6 500 sysselsatta ensamkommande) och Arbetsförmedlingen (396 ensamkommande med lönesubventioner) och konstaterar att maximalt 6,1% av de sysselsatta ensamkommande födda 1999 har lönesubventionerade arbeten via arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ensamkommande är sysselsatta och självförsörjande i ungefär samma utsträckning som övriga befolkningen.

Samnytt försöker med en dåres envishet hamra in lögnen i sina läsare. Tyvärr fungerar det. Läsarna har, liksom nätbloggen, svårt för källkritik. Vi vet varför Samnytt tycker det är nödvändigt att göra avkall på sanningen gällande ensamkommandes sysselsättning och självförsörjning. Den SD-kopplade nätbloggens livselixir omfattas av hat och hets mot invandrare, muslimer, oliktänkande och etablissemanget.


I samband med att Dagerlind skrev artikeln baserad på Ludvig Asplings Youtube-klipp skrevs ytterligare en artikel på ämnet. Den artikeln är om möjligt ännu svagare. I ”SVT dribblar med siffror om ‘ensamkommandes’ sysselsättning”, skriven 231213, presenteras inte ens någon alternativ fakta för att styrka påståendet om att siffrorna inte skulle stämma. Istället hittar vi två skärmdumpar signerade författaren och opinionsbildaren Jens Ganman.


Källor:

Samnytt: Statstelevisionen växlar upp propagandan om ensamkommande

Samnytt: SD-kritik: SCB:s rapport om ‘ensamkommande’

Youtube: Anders Lindberg och Aftonbladet vilseleder om invandringen – Ludvig Aspling förklarar

SCB: Åtta av tio ensamkommande från 2015 är sysselsatta

Motargument: Samnytts återkommande inkompetens

Statistik och strunt: Samnytt och de ensamkommande

Mats Dagerlind på X

SVT: Sju av tio ensamkommande försörjer sig själva – Ameen i Kalmar nådde sitt mål

Ekonomifakta: Sysselsättningsgrad

Arbetsförmedlingen: Månadsstatistik

Samnytt: SVT dribblar om ‘ensamkommandes’ sysselsättning

En tanke på “Samnytt fortsätter ljuga om ensamkommande”

Kommentarer är stängda.