Rekordkorta karriärer

SD har problem med rekrytering. Det brister även i att utbilda de som vill bli folkvalda representanter, trots att 25% av alla SD:s lokala kommunpengar ska betalas in till centrala huvudkansliet, för att det ska finansiera internutbildningar, värvningskampanjer osv.

Hur långa karriärer har SD:s kommunfullmäktigeledamöter under nuvarande mandatperiod? Vissa SD-stolar har sett en snabbväxlande stafett av innehavare. Totalt 303 SD-ledamöter har hittills avgått från sin kommunfullmäktigestol, det är hela 54 ersättare som efter en tid sedan i sin tur har valt att hoppa av kommunpolitiska arbetet. Det är totalt 29 stycken SD-ledamöter som har hoppat av från sin landstingsplats, samtliga har haft en ersättare som nu är aktiv där.

I Fagersta kommun blev Turunen invald, satt i 1 år och 16 dagar för att sedan avgå ur kommunfullmäktige. Efterträdare Jansson intog samma stol i Fagersta fullmäktige i 77 dygn, för att sedan avgå. Ledamot Lempeä ersatte, i 36 dygn, för att sedan lämna sin stol, till Heydeck, som satt i 35 dygn. Ersättare Jönsson blev ledamoten som sedan den 25/2 2016 sitter på densamma SD-platsen i Fagersta, tills vidare.

Härjedalen kommun har också sett en stafett, där Tjärnås valdes in, mot sin vilja. Efterträddes efter 68 dagar av Johnsson som satt i 157 dagar, för att lämna över till Rosengren som satt i 134 dagar. Inga fler ersättare eller reserver fanns tillgängliga i SD i den kommunen, så den stolen blev lämnad helt tom – där den kommer stå, oanvänd under resten av mandatperioden, fram till nästa kommunval.

Ytterligare 4 exempel
Kungsör kommun
Stoor, 1 år och 1 månad – Bennfält, 28 dagar – Andersson, 23 dagar – Hammarström (nuvarande ledamot sedan 16/12 2015)

Leksand kommun
Sandberg, 67 dagar – Kyller, 29 dagar – Sjögren, 81 dagar – Diyar Alias (satt på sin post i 11 månader och 4 dagar och har nu hoppat av och lämnat en tom stol efter sig, för att det inte finns ersättare)

Stenungsund kommun
Olsson, 64 dagar – Ström, 70 – Lundkvist, 68 – Bromar, 35 – som lämnade den SD-stolen tom.

Töreboda kommun
Andersson, 71 dagar – Sandström, 11 månader – Carlström, 29 dagar – Terenziani (nuvarande ledamot sedan 24/11 2015)

Avgdiagram
Klicka på diagrammet för att förstora det, eller dela på dina sociala medier.

Rekordkortast karriär i SD har kommunfullmäktigeledamot Friman i Norberg kommun, med 15 dagar som folkvald SD-representant. Selander i Sundsvall ligger inte långt efter med 19 dagar och både Toni Carlsson och Hampus Skagerlund i Arboga avgick samma dag, efter att ha suttit i sin kommun i 25 dygn. Deras företrädare i Arboga kommun, Rolf Åhlgren och Seppo Vickman blev invalda som ersättare samma dag, och satt vid makten i sin kommun i 31 dygn.

Det är 13 SD-ledamöter som har suttit kortare än en månad i sin kommun.

89 SD-politiker satt som kommunfullmäktigeledamot i två månader eller kortare, innan de avgick av någon anledning.

Totalt är det fler än 150 SD-representanter som satt kortare än 200 dagar. 219 st kortare än ett år. Fler än 300 SD-ledamöter i Sveriges kommuner har avgått under nuvarande mandatperiod.

Den sjätte november 2014 avgick hela 11 av SD:s kommunfullmäktigeledamöter i Sverige. Under hela november 2014 avgick 66 SD-ledamöter. Anledningarna har varit varierande.

Totalt sett är det i skrivande stund 46 tomma SD-stolar och en tom Mp-stol. Där hade väljarna kunnat haft en aktivt arbetande representant.

Valmyndigheten uppdaterar varje vardag, så ni kan alla tipsa era vänner om denna länk, för att följa följetongen. ( http://www.val.se/nulaget/tommastolar.skv )

Artikeln uppdaterad 24:e juli, 2016.

Källa: Valmyndigheten
Excelfil: AvgErsattareSD (excel-fil hämtad från Valmyndigheten den 16/7 2016, alla andra partier är bortredigerade, för enklare överskådlighet över SD:s ledamöter)

Samtliga artiklar i serien.