Hur man avslöjar en falskmyntad antisemitisk myt

En antisemitisk myt om ett mynt som nazisterna och sionisterna ska ha präglat 1932 med hakkorset och den judiska davidsstjärnan cirkulerar just nu på nätet. Vi ska kika på den eftersom just den historien kan användas för att visa hur man knäcker den här typen av myter.

Här är myntet.

Myten säger att sionister/judar och nazister gjorde en överenskommelse om att ta över världen år 1932, och lät prägla ett mynt för att minnas detta. Så här ser detta mytiska mynt ut.

myntJa, ni ser. Det verkar ju uppenbart.

Fast redan nu kan man använda det sunda förnuftet. Skulle judar och sionister samarbeta med nazisterna som hatade dem? Det bör ifrågasättas.

Men vi fortsätter att undersöka själva myntet. Myntet ser onekligen konstigt ut. Irländskt fyrklöver. Är det en irisk-judisk-nazistisk konspiration att ta över världen? Och ögat? Irländsk-judisk-nazistiska frimurarnazzar? Sådana frågor bör man ställa sig. Vad gör fyrklövern där? Och varför året 1932? Då styrde inte nazisterna i Tyskland. Och varför gav de ut ett mynt om depressionen på engelska?

Det första man bör göra är att googla.

När man googlar ser man att det mest är ryska webbsidor som skrivit om myntet. De ryska sidorna sprider antingen den antisemitiska myten eller skriver att det ska ha varit nån sorts jubileumsmynt för att minnas att depressionen tog slut 1932. Det där sista är absurt för depressionen var absolut inte slut 1932. Så vad är det för ett mynt?

Om man googlar runt lite på myntet och skriver in ord som ”jew” och ”zionist” och kikar på webbsidorna som publicerat myntet ser man nåt intressant. Det är bara ena sidan av myntet man ser. Hur ser den andra sidan ut månntro? Som ni ser  på en holländsk hemsida eller som ni ser på Christer Brandts svenska hemsida är det ena sidan som syns bara.

Då kikar vi på någon av de ryska hemsidor som pratar om ”minnesmynt för att minnas slutet av depressionen”. Då hittar vi framsidan.

mynt3

Men oj! Stewart Warner. Och ”Stop crying start buying”. Låter verkligen inte nazilikt eller judiskt. Snarare luktar det amerikanskt. Eller hur?

googlar vi på det. (Google är din vän!)

Oj! Minnesmynt var det visst inte. Det beskrivs i pollett- och myntkataloger som en… pollett.

Bolaget Stewart Warner (Wikipedia är din vän!) gav ut den 1932 med budskapet att folk skulle köpa sig ur depressionen. En ”token” (pollett) från den tiden en svastika stod för något positivt i USA ännu. Det förklarar för övrigt både stjärnan på första sidan, fyrklövern, svastikan, frimurarögat och stjärnan. Dessa var LYCKOSYMBOLER på 30-talet.

Hakkorset symboliserade, innan nazisterna kidnappade symbolen, kraft och energi. Svenska ASEA använde symbolen på kartor. I arkitekturen hittar man ofta hakkors: De finns på Stockholms Stadium och till och med på judiska församlingens hus i Stockholm (!).

Det är alltså en pollett. En del företag gav ut lönen i polletter under 30-talets depression. Detta var en av de som fanns då.

Det där slagordet ”Stop crying start buying” gjorde ganska många amerikaner arga, med rätta. Av naturliga skäl. Det var fler än Stewart Warner som spred det. Det kändes mysigt att vara fattig och arbetslös och få nerkört i halsen ”sluta gråt, KÖP istället”. Studs Terkel har skrivit en bra bok om det: Hard Times. (Har sett det slagordet förr nämligen) Den boken rekommenderas för den som vill läsa om den galna depressionen och vissas uppmaningar att fattiga skulle konsumera sig ur krisen!

Ett fascinerande historiskt mynt. Men någon judisk-nazistisk konspiration är detta inget bevis på.

Svårare än så är det inte att avslöja rasistiska myter. Genom internet sprids en massa skräp över hela världen. Men internet ger oss också en oanad möjlighet att avslöja myter. Före internet skulle det tagit veckor eller månader att avslöja denna myt. NU tar det några minuter på internet, tack vare Google!