Den så kallade "massinvandringen"

Personer som är kritiska mot invandringspolitiken brukar ibland nämna hur många personer som invandrat till Sverige ett visst år, och argumenterar för att de tycker att det är alldeles för många. Motargument har granskat siffrorna och redovisar här de senaste 26 åren. Vi har också räknat ut ett årsgenomsnitt.

Immigration till Sverige. Asylsökande som fått PUT samt deras anhöriga. Flyktinganhöriga i proportion till annan anhöriginvandring. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Immigration till Sverige. Asylsökande som fått PUT samt deras anhöriga. Flyktinganhöriga i proportion till annan anhöriginvandring. Klicka på diagrammet för att förstora det.

Detta diagram visar antal personer, per kalenderår, som fått permanent uppehållstillstånd, PUT, för flyktingskäl eller skyddsbehov, som kvotflykting eller för humanitära skäl etcetera, markerat med röd stapel. Ovanpå varje röd stapel visas antal anhöriga till personer som har fått PUT i Sverige på grund av flyktingstatus, markerat med rosa staplar. Överst på varje stapel har vi även redovisat med gröna staplar de antal personer som har immigrerat till Sverige som anhörig till exempelvis svenska medborgare, också kallat ”kärleksinvandring”, anhöriga till gästforskare/gäststudenter/gästarbetare och så vidare. Alltså finns det i de gröna staplarna inte några personer som är anhörig till någon asylsökande eller flykting.

OBSERVERA: stapeln längst till höger i diagrammet visar årsgenomsnitt för kalenderåren 1988-2013.

Fotnot: I diagrammet har vi inte redovisat de immigranter som flyttat hit genom EES-avtalet, som är adopterade barn, gäststudenter, gästforskare, de som fått arbetstillstånd redan innan inflyttningen.

Källa: http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik