Resan flyktingarna gjorde hit

400 flyktingar drunknade nyligen på en båt till Europa. Det finns rapporter om att muslimska flyktingar kastat ut andra flyktingar (som var kristna) från en båt till Europa. Det kanske chockade en del. Men det drunknar tusentals varje år på väg till Europa. En del känner vi till med namn. 16264 av dem listades i ett blogginlägg jag skrev för några år sen. Och att migranter kastas överbord är ingen nyhet.

amnestyAtt lära känna en flykting på djupet innebär också att du förr eller senare får veta hur de tog sig hit.

För det första är det dyrt. Du betalar motsvarande 50 000-70 000 kronor. En familj jag känner som flydde (två vuxna och två barn) betalade motsvarande 200 000 kronor. Betalar man lite mer kan man få en säkrare resa. För att komma vidare från Italien eller Grekland behövs i princip alltid ett falskt pass så man kan komma till Sverige. Annars fastnar man i Grekland eller i Italien.

Huvudrutterna är via Turkiet till Grekland eller via Marocko till Spanien eller Libyen till Italien. Den via Turkiet anses säkrare rent resemässigt men den via Libyen anses bättre om man vill till Sverige. (Enligt vad några har sagt till mig.)

En av flyktingarna i Borgholm denna vinter berättade för mig att han färdades till Libyen via ett grannland. I Libyen var han fast en hel månad. Sen reste han över och vid färden bytte man båt tre gånger. Vid ett tillfälle kastade skeppets ägare, som var beväpnade, överbord några män som klagade på något. Sen färdades han via Italien till Sverige. Han är från Eritrea.

En annan från Syrien var fast i Libyen 21 dagar i en källare. Sen reste han till Italien med båt med inte mindre än fem byten. Ett byte var ganska farligt. Båten de färdades med höll på att sjunka. De mötte båten de skulle byta till i sista sekunden. En timme efter att de lämnat båten sjönk den.

En annan hörde talas om att en båt som skulle åka från en hamn samtidigt som den han åkte i, sjönk.

Eller killen från Mali som reste nio månader hit efter att släkt och grannar samlat pengar. Efter sju månader tog han sig över Medelhavet mellan Spanien och Marocko. Han var länge i Libyen och mötte den grymma rasismen där mot svarta afrikaner och fick pistoler riktade mot pannan flera gånger. Han ska utvisas tillbaka till krigets Mali nu.

Men jag har också hört om flyktingar som rest ganska säkert över Medelhavet.

Rutten via Turkiet anses säkrare men ändå vet jag en flykting som låg fem timmar i vattnet utanför en turkisk ö innan han räddades. Han gjorde tre försök att fly över havet tills han nådde Grekland. Väl där skaffade han papper för att resa på falskt ID till Storbritannien. Men han valde att stanna i Sverige som han trivs bättre i.

När vi tänker på migration och flyktingar tänker vi i Sverige oftast på de svenska Amerikaresenärerna. De reste ganska tryggt och ganska billigt. Det gjorde att även underklassen kunde resa och man kunde resa legalt. Den situationen har inte flyktingarna som försöker komma till Sverige idag. För dem är det dyrt och farligt.