Därför är Svenskarnas Parti nazister (3): Svoboda

Stora delar av massmedia väljer att inte kalla Svenskarnas Parti för nazister, det är inget annat än skandal. Jag har samlat bevismaterialet i en artikelserie om fem delar, för varför man måste kalla dem nazistiska, i denna artikel. Den är lång och full av länkar, men kan fungera som bra referensmaterial då någon undrar om man verkligen kan kalla dem nazister.

Oleh Tyahnybok
MarcoResidori / Foter / CC BY-NC-SA

Om några av länkarna inte längre fungerar brukar de gå att återskapa genom tjänsten https://archive.org/web/. Hela artikelserien finns samlad som en artikel på Torbjörn Jerlerups hemsida.

3) Kopplingarna till det Ukrainas nazistiska regeringspartiet Svoboda.

Denna vinter har flera aktivister med bakgrund såväl i Svenska Motståndsrörelsen som Svenskarnas Parti rest till Ukraina. The Daily Beast rapporterade till exempel att Mikael Skillt från Svenskarnas Parti har befunnit sig där. Även andra har befunnit funnit sig på plats, exempelvis Sanna Hill (Fria Tider etc) och ledare för andra nationella nätverk.

Är detta en slump?

Den 23 mars förra året hade Svenskarnas Parti, SvP, sin partikongress som man kallade Vision Europa. Där deltog en rad europeiska nazistpartier, bland annat tyska NDP, lett av Uno Pastör, som är dömd för nazistiska brott i Tyskland. Svobodas internationella talesperson, Taras Osoulenko, deltog. Han höll ett tal på den kongressen som ni kan se här på youtube!

Svoboda presenterades av SvP i följande ordalag; ”Vi är glada för våra nya kontakter med våra kamrater i Ukraina, Svoboda har på 10 år växt från 0,3 procent till 10,44 procent av den ukrainska väljarkåren, vi välkomnar delegaten, Taras Osaulenko.”

Det ukrainska regeringspartiet Svoboda är ett nationalsocialistiskt, nazistiskt parti med en liknande ideologi, bakgrund och estetik som Svp. Läs mer om dem här.

Läs alla delar i denna artikelserie : Del 1 / Del 2 / Del 4 / Del 5