Offerkofta på SD Västerås

Gästinlägg av anonym medlem i RFSL Västmanland.

vasteras-pride_debatt
Foto: Malinka Persson

Den här texten kom in till redaktionen som en reaktion på en artikel publicerad i VLT den 28 juni. Artikeln i VLT berör politiken versus det praktiska omkring den första PRIDE-festivalen som anordnas i Västerås 27 – 29 juni i år. Sverigedemokraterna i Västerås bjöds inte in till den politikerdebatt som fördes omkring olika frågor inom HBTQ, varpå de genast tog på sig offerkoftan.

Därav denna text som bemöter det som bedöms felaktigt i VLT’s artikel.

(Tyvärr kan jag inte hitta VLT:s artikel i deras nätversion av tidningen. Men det finns både en ledare samt separat artikel att läsa i VLT 27 juni 2013. /Redaktören)

I Västerås har Sverigedemokraterna nu fått en oförtjänt offerkofta på sig.

Det sker just nu, i samband med Västerås första Pridefestival någonsin. Sverigedemokraterna är nämligen inte inbjudna till Regnbågstorget, det område som arrangörerna RFSL har mitt i staden.

Det är ingen hemlighet att SD är emot de flesta av de rättigheter som HBT-personer vunnit på sista tiden. Demokratiska rättigheter om lika rätt att gifta sig, rätt för transpersoner att slippa sterilisera sig mot sin vilja, med mera. Varför skulle RFSL bjuda in dem?

I tidningen görs ett stort nummer av att kommunen står bakom Pride. Det är sant på så sätt att kommunens eventbolag Västerås & Co är med och arrangerar Pride. Däremot stämmer det inte att kommunpolitikerna gav RFSL i uppdrag att ordna Pride. Visserligen har en folkpartistisk ledamot motionerat om att ”uppmuntra” ett Pride. Men RFSL startade arbetet direkt, långt innan fullmäktige tog beslut att stödja motionen. Så fortfarande är det RFSL:s arrangemang.

Tro inte att SD hade varit med om de hade blivit inbjudna. Tro inte att SD står bakom RFSL:s kamp för lika rättigheter.

Ta av offerkoftan, SD.

Skribenten är medlem i RFSL Västmanland men vill vara anonym.