SD och kristna värderingar, eller som Fan läser Bibeln

Sverigedemokraterna framhåller ofta och gärna att deras parti värnar om de kristna värderingar som vi historiskt har i Sverige. Men om man skärskådar SDs förhållande till Kristendomen och dess värderingar blir det lätt problematiskt.

Be More Human / Mehr Mensch Sein
an untrained eye / Foter.com / CC BY-NC

När man läser SDs principprogram så inleds det med att klargöra att partiet är ett icke-konfessionellt parti som gillar religionsfrihet, så länge det är kristendomen som har företräde. Inga andra religioner, speciellt inte islam, får egentligen vare sig synas eller höras. För kristendomen är det som är den svenska själen. Det är grunden till vår kultur och identitet, enligt SD.

Visst, Sverige är och har varit ett kristet land sedan Birger Jarls tid men. Problemet med SD är emellertid att partiet inte verkar ha den blekaste aning om vad kristendom är och vad kristna värderingar betyder.

För Jimmie Åkesson är det adventsljusstakar, Lucia och skolavslutningar i skolan. Nja Jimmie, det är lite mer än så.
Förre riksdagsledamoten Erik Almqvist säger rakt ut att han inte är kristen och det förklarar ju en hel del, för det är inte speciellt kristet att plocka upp järnrör på stan för att använda mot en person som visat ogillande emot en. Inget vända andra kinden till där inte.

Kent Ekeroth är på mödernet judisk så om han inte har låtit döpa sig och konfirmerat sig så är han inte kristen alls.
Flera SD-politiker jag har talat med säger sig inte riktigt veta om de är kristna eller ej.

Allt det här är väl ungefär som det är i de flesta andra partier, en mix av troende och ateister. Men förutom KD så är det bara SD som framhåller kristna värderingar som något exceptionellt viktigt.

Inom SD kan man skönja tre olika falanger. En del vill ha en helt sekulär stat och slippa all religion (och ibland även ta bort religionsfriheten ur grundlagen, några vill även förbjuda religion).

Andra är typiskt gammaltestamentliga, Mats Dagerlind och Avpixlat är ett typexempel, det är öga för öga och tand för tand som gäller.

Den sista gruppen vill ha tillbaks ”sunda kristna svenska moraliska Nya Testamentet-värderingar” in i förskolan och i hemmens ”uppfostran”.

Problemet är att den sista gruppen uppenbarligen helt har missuppfattat kristendomen. De har missat Jesus Kristus som tillbringade sina första år i livet som flyktingbarn i Egypten. Jesus Kristus som sa ”Älska din nästa ty hon är som du”. Missat Jesus Kristus som förespråkade något som i den moderna historien mest kan liknas vid socialism. Jesus Kristus som sade: ”Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.”

Grunden i de kristna värderingarna är människokärlek. Jesus förespråkade alla människors lika värde. Hans grundsyn kom ifrån de som kom före honom, och om man nu är troende, från Gud fader. Så även som gammeltestamentlig SD-anhängare är man helt åt skogen fel ute angående invandrarfrågan.

Det är bara att läsa 3 Mosebok 19:34:

”Främlingen som bor hos eder skall räknas såsom en inföding bland eder, du skall älska honom såsom dig själv; I haven ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är HERREN, eder Gud.”

Mitt förslag till SD om de ska bli minsta lilla trovärdiga är att skippa det där med kristna värderingar. För SD är så långt ifrån kristenhet och dess värderingar som de värsta satanisterna är.