Sverigedemokraternas EU-valfilmer

Man kan säga vad man vill om EU, men nazister som vill krossa Sverige är det knappast. Inte ens de mest EU-kritiska vänsterpolitiker skulle påstå det. 

Men det gör Sverigedemokraterna i år. De har gjort en serie filmer med mycket egendomlig estetik. EU-byråkraterna jämförs utan tvivel med nazister. Se på fanorna bakom dem.

EU är alltså en sorts nazist-diktatur i SD:s ögon. Vad sägs om det?

Nu är det så att inte enbart SD anser att EU är en diktatur som vi måste befria oss ifrån. Det anser också nazistiska Svenskarnas Parti (som av naturliga skäl knappast benämner EU som nazistiskt).  De ställer inte upp i EU-valet men de driver ändå en tuff retorik mot EU. Bland annat bränner de EU-flaggor. Deras budskap är följande: EU är en ondsint diktatur och vi måste ”befria Sverige”.

Vad ska man säga om det?

Hur som helst kan man förundras över att ett parti som kallar sig sverigevänligt har så dålig koll på vad som får hjärtat i gungning hos svenskar. Inga röda stugor med vita knutar utan… en bäver! Inte ens en älg, en bäver!

Kalle Lindberg har kommenterat detta på sin blogg så här.

Det stora problemet med SD:s val av symboler och bildspråk är att de riskerar att väcka helt fel associationer. De ondsinta EU-byråkraterna är skalliga kostymklädda män och ser därmed ut som typiska sverigedemokrater. Inte så konstigt kanske eftersom skådespelarna är just sverigedemokrater. Bävern väcker, särskilt när den kallas beaver, sexuella associationer. Med tanke på att många förknippar SD med män och hat är det en mindre lyckad idé att ha med en scen där en man som ser ut som en typisk SD:are klappar en uppstoppad bäver och säger: ”Let’s kill them all”.