Intervju med Fredrik Malm (Fp)

Intervju med Fredrik Malm, folkpartist och riksdagsledamot för Stockholms kommun.

Du har jobbat under en period som Expos skribent. Vad är viktigast för Dig inom ett arbete mot rasism och intolerans?

13871_10153267770080324_831590064_nDet viktigaste är att inte acceptera rasism, och att det finns en bred uppslutning i samhället mot främlingsfientlighet. Därför är det viktigt att politiker är tydliga i sitt avståndstagande och att skolan arbetar mycket med frågor som rör värdegrundsarbete. Det handlar inte så mycket om demonstrationer på stan, snarare att man som individ vet var man står och vågar argumentera för det.

Har Du någon intressant erfarenhet att berätta om tiden då Du jobbade på Expo? (Något som gjorde Dig glad i kampen mot rasism)

Stieg Larsson var en fantastisk person, outtröttlig dygnet-runt-arbetare. Det var nog det som tog hans liv alldeles för tidigt. Han var en väldigt varm person och en enormt snabb skribent från sin tid på TT.

Vilka goda råd kan du ha till oss som idag skriver i antirasistiska tidningar och på sajter, och engagerar oss på olika sätt i antirasismen?

Jag tycker det är viktigt att stå upp för flyktingars rätt att få stanna. Sverige tog emot många från Mellanöstern på 80-talet och många från Balkan på 90-talet. Vi klarar att hjälpa till vid stora flyktingströmmar.

Har Du märkt av en annan stämning i riksdagen efter att Sverigedemokraterna har kommit in? Berätta gärna om det.

Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska, rent nazistiska rötter. Samtidigt vinner partiet nya väljare som inte är lika extrema som partiets kärna. Det är stor skillnad på deras företrädare, allt ifrån fullblodsrasister till gamla missnöjesmoderater och missnöjes-sossar. Men jag tycker i debatter i riksdagen att det ändå blir rätt så tydligt att SD är ett enfrågeparti för att hacka på invandrare, det är liksom alltid där man hamnar i debatterna med dem.

Vilket specifikt program har Ditt parti då det gäller kampen mot rasism och extremism? Vad anser man inom Folkpartiet som högt prioriterat?

Folkpartiet är ett liberalt parti, vi har alltid stått upp för en human flyktingpolitik, vi arbetar också mot antisemitism, islamofobi, hat mot romer m.m. Alltså sådant som ofta riktas specifikt mot en minoritet. Vårt parti har också vågat diskutera problem som finns inom en del invandrargrupper, till exempel hedersproblematik, vilket är viktigt att motarbeta för att kunna underlätta lika rättigheter i Sverige. Dessa frågor hänger delvis ihop med rasismen eftersom de få hedersmord vi haft får enorm uppmärksamhet, och är central i rasistisk propaganda mot alla invandrare från en del regioner. Jag har också engagerat mig mycket mot folkmordsförnekande, till exempel när det gäller Srebrenica, Förintelsen och Armeniska folkmordet. Jag anser att sådant förnekande hänger ihop med intolerans och rasism, därför får vi inte acceptera sådan historieförfalskning.

 Motargument riktar ett stort tack mot Fredrik Malm (Fp) för svar på dessa viktiga frågor!