Gott Nytt 2014

Det är ett nytt år. 2014 kallas av vissa för ”supervalår” för att det är riksdagsval, landstingsval, kommunalval och EU-parlamentsval. Men, å andra sidan är det ett helt vanligt år. Ett år till med illa dold smygrasism, diskriminering och helt öppet grasserande rasism lite här och där i samhället.

Flying lantern, Pingxi Taiwan, 2007
sheng-fa lin 林勝發 / Foter.com / CC BY-NC-ND

Jag anser att alla har legitimitet att uttala sig emot och ta ställning mot diskriminering, främlingsfientlighet, näthat, rasism, hets mot folkgrupp, hatbrott, våld, våldtäkter osv. Jag finns inte i någon riskgrupp för något av detta – MEN, anser att samhället jag lever i, och som jag vill att alla ska kunna fortsätta leva i, blir betydligt sämre för alla av att det förekommer intolerans.

För allas vårt gemensamma samhälles – och för alla medmänniskors skull, känner jag att jag bör vara med och engagera mig på åtminstone något sätt därhelst jag kan och orkar. Jag är medgrundare till Motargument.se där jag började som amatör och nybörjare. Under månadernas gång har jag lärt mig massor av mina medmänniskor. Min personliga ambition har länge varit att lära mig så mycket som möjligt, inom många olika områden, och jag önskar att åtminstone några av Motarguments läsare har kunnat lära sig någonting av de fler än 600 artiklar vi publicerat sedan starten i september 2012.

Motarguments gemensamma mål och vision har alltid varit och kommer att fortsätta vara att ständigt försöka ge fler medmänniskor lite mer på fötterna – så att några fler i samhället ska kunna ta olika diskussioner när de hör något de känner de måste reagera emot i sin närmiljö. Ingen av oss begär att våra läsare ska lära sig alla siffror, statistik, fakta – vi bara önskar att ni minns var ni läst något viktigt, så att ni kan nämna till era åsiktsmotståndare: ”Det där har jag läst helt andra fakta om. Vi kan väl tillsammans kolla upp på nätet hur det egentligen ligger till?”

Du behöver inte vara med i en antirasistisk organisation. Det finns inte bara en (1) ”antirasistisk kamp” eller ”rörelse”, utan många olika. Länkar till några av dem finns uppräknade i en länklista i menyn här ovan. Och i ett öppet, demokratiskt samhälle bör det finnas många olika rörelser, av olika slag, i en mångfald.

Jag anser att antirasistiska rörelser bör försöka jobba, på flera olika sätt, och använda sig av många olika metoder och verktyg. De kan välja att arbeta var för sig eller att samarbeta tillsammans med andra, samtidigt och parallellt på många olika nivåer och alla platser i vårt gemensamma samhälle. Så länge som vi är många som säger tydligt NEJ till rasism och våld – kan alla försöka vara med och bidra med vad var och en av oss kan, vill och orkar göra.

Gott Nytt År!