Kåldolmens dag 30 november

Vi på Motargument vill gärna rekommendera ett evenemang den 30 november i Kungsträdgården, Stockholm. Kåldolmens dag. 12.00-13.30. Så här beskrivs evenemanget av arrangörerna!

Succén är tillbaka! Kom och fira det svenska kulturarvet med folkmusik, kåldolmar och kaffe – svenska nationalsymboler med invandrarbakgrund. Vi bjuder på gratis lunch, musik, dans, karoliner och muskedunder!


VARFÖR FIRAR VI KÅLDOLMENS DAG? …

Vårt land och vår kultur har alltid formats i utbyte med resten av världen. Utan öppenhet och nyfikenhet sker ingen kulturell utveckling. Kåldolmar är goda att äta och ett gott exempel på detta. Under 1700-talet anpassade svenska kockar den turkiska rätten dolma efter svenska förhållanden och ersatte vinbladen med kålblad. Idag är kåldolmar en självklar del av den svenska husmanskosten.
Idag finns det många som ser det mångkulturella samhället som ett hot mot den svenska kulturen. Men det vi nu ser som typiskt svenskt – kungahuset, flaggan, midsommar, nubbe, demokratin, kåldolmarna, osv – kom en gång utifrån. Om någon för länge sedan hade skyddat oss mot utländskt inflytande, hade vi alltså inte haft den svenska kultur som vissa nu vill skydda mot utländskt inflytande.

VARMT VÄLKOMNA ÖNSKAR KÅLDOLMENS VÄNNER!

————————–
UR MUSIKPROGRAMMET

1700-talet var en tid av intensivt musikutbyte. Från det Osmanska riket hämtades rytmer, melodier och instrument. Kåldolmens dag har glädjen att presentera ett antal framstående musiker och dansare som på ett liknande sätt låter sig inspireras över gränserna.
Marque Gilmore med Anton Schneider & Pia Pohjakallio
Marque är världsberömd slagverkare, född i USA men numera bosatt i Skarpnäck. Turnerar i stora delar av världen. Marque framträder tillsammans med folkdansaren Anton Schneider och flamencodansaren Pia ”la Ardilla del Norte” Pohjakallio. Marque ger också en fullängdskonsert på Stallet Folk- och Världsmusikscen klockan 20.
Burcu Ada & Kudret Ada
Burcu är klassiskt skolad vid de bästa seminarierna i Turkiet och mycket erkänd i sitt gamla hemland. Numera bor hon i Hjulsta tillsammans med sin man Kudret Ada, som spelar luta och slagverk.
Emilia Amper
Regerande världsmästare på nyckelharpa och en av Sveriges ledande folkmusiker. Har Grammynominerats två gånger i USA.
Konferencier: Esmeralda Moberg
Folksångerska, tonsättare och skådespelerska. Programledare för Folke, Sveriges Radios program för folk- och världsmusik.

_____________

KÅLDOLMENS DAG arrangeras i Kungsträdgården av KÅLDOLMENS VÄNNER i samarbete med Stockholms stift, Judiska församlingen, Islamiska förbundet, Sveriges hembygdsförbund, Stockholms läns hembygdsförbund, Riksförbundet för folkmusik och dans, Svenska folkdansringen, Sveriges spelmäns riksförbund, Eric Sahlström-institutet, Globala gymnasiet, ABF och Sensus.

Tack till karolinerna i Norrtelge Compagnie!