Samnytts hånfulla attack mot Muharrem Demirok (C)

Den SD-kopplade nätbloggen Samnytt slår upp en ”nyhet” som gått varm i sociala medier under veckan. I tisdags publicerade centerpartiledaren Muharrem Demirok en bild på X, f d Twitter, där han äter raggmunk. Tweeten är en passning till tidigare hånfulla artiklar och reaktioner från Samnytt och deras följare.


I tweeten länkar Demirok till en tidigare artikel där Samnytt hånar honom. Tweeten lyder:

”Fortsätter vara folklig genom att äta lunch i Åtvidaberg. Raggmunk dessutom. Ha en fin dag allihopa.” (Källa: X)

Trollen, samt SD:s och Samnytts fotfolk på X, kommer snabbt till undsättning. De hånar Demirok och ifrågasätter hans folklighet eftersom tallriken saknar fläsk, dvs är vegetarisk.

Samnytt trycker i artikeln ”Men var är fläsket, Murre?” hårt på att det inte skulle vara folkligt att välja bort fläsket till raggmunken.

Motargument undrar hur Samnytt, samt trollen och fotfolket på X, ser på judar och vegetarianer. De äter nämligen inte heller fläsk.

Demirok postar på onsdagen en ny tweet på X:

”Fläskkött till raggmunken, där går visst gränsen för att vara svensk. Alltifrån vanliga troll till moderater och sverigedemokrater är tydliga. Så alla ni som inte äter fläskkött, ni vegetarianer, judar och muslimer, nu vet ni. Så nära ytan ligger det att skilja ut folk från folk.” (Källa: X)

Motargument vill här påminna om Samnytts favoritpartiledare Jimmie Åkesson (SD) som inte äter något som kommer från havet. Surströmming, sillamackor och kräftskivor är väl bland det mest folkliga som finns i Sverige?

Samnytts politiske chefredaktör och ansvarige utgivare Mats Dagerlind svarar Demirok på X:

”Problemet här är inte att Muharrem inte äter fläsk, utan att han gör ett nummer av att han äter en svensk rätt och vill stoltsera med hur svensk han är. Och sen blir det magplask liksom när det visar sig att det är muslimsk haram som gäller trots allt. Och då blir han putt när andra påpekar pinsamheten. Problemet är inte heller att välja bort fläsk om man har rationella skäl för det, t ex att man helt enkelt inte tycker det smakar gott i någon av alla dess former, eller om man är vegetarian för att man ogillar storskalig industriell köttproduktion där djur hålls under koncentrationslägerliknande former. Problemet infinner sig när man väljer bort fläsk av irrationella, vidskepliga skäl därför att man tror att man måste underkasta sig en skäggig Allah i himlen och hans lika skäggiga krigarprofet Mohammed. Problemet är också att bortväljande av fläsk bara är toppen av detta isberg av vidskeplighet som sammantaget gör en människa inkompatibel med ett modernt upplyst demokratiskt och jämställt västerländskt samhälle. #svpol” (Källa: X)

Dagerlind verkar vara av uppfattningen att ju längre svar han ger, desto mer trovärdig blir han. Konsekvensen blir snarare det motsatta. Hans islamofobi och hånfullhet gentemot Demirok blir istället glasklar. Här kan det vara på sin plats att påminna om att Dagerlind nyligen dömts till en månads fängelse för flera fall av förtal.

EDIT: Samnytts Mattias Albinsson har uppdaterat sin artikel med att klippa in ett mail till Demirok där han frågar om det är av kulturella eller religiösa skäl han inte äter fläsk till raggmunken. Albinsson kastar också in att ”flera anmärker på det”. Nu pratar vi journalistik på allra högsta nivå. (OBS! Ironi.)

I kommentarsfältet till Demiroks första och andra tråd på X där han svarar på hånen från Samnytt, trollen och fotfolket hittar vi ännu mer hat:

https://twitter.com/MuharremDe…/status/1772625999370358826

https://twitter.com/MuharremDe…/status/1773048861138776375

Samnytt har hånat Demirok tidigare:

Här låtsas C-ledaren vara folklig – igen

”Skallturken” Muharrem Demirok föreslås bli ny C-ledare

Skärmdumpar från X 240328:

En tanke på “Samnytts hånfulla attack mot Muharrem Demirok (C)”

Kommentarer är stängda.