Samnytts Dagerlind döms till fängelse

SD-kopplade Samnytts ansvarige utgivare och politiske chefredaktör, Mats Dagerlind, döms av Stockholms tingsrätt till en månads fängelse för två fall av yttrandefrihetsbrottet förtal och ett fall av grovt förtal. Dagerlind ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till den utpekade personen.


Grunden till domen är tre artiklar där nätbloggen publicerat uppgifter om en person i den numera nedlagda föreningen Näthatsgranskaren.

Personen har av Samnytt beskrivits som klandervärd och brottslig. Det har också påståtts att personen är en ”vedervärdig människa”. Dagerlind förnekar brott och menar att uppgifterna går att motivera publicistiskt, vilket han bl a baserar på att han anser att personen i fråga är en makthavare. Han uttrycker vidare att nätbloggen bara har nyhetsbevakat en rättsprocess mot personen i fråga. Tingsrätten motiverar fängelsedomen med att Dagerlind dömts för förtal en gång tidigare samt att denna dom om grovt förtal fått mycket stor spridning.

Dagerlind dömdes i december 2022 för grovt förtal, då han pekade ut en journalist på Dagens Nyheter som ”misstänkt jihadist”. Mot bakgrund av detta, samt att det grova förtalet fått mycket stor spridning, har Dagerlind nu av Stockholms tingsrätt dömts till fängelse då de anser att det finns en förhöjd risk att Dagerlind ska begå liknande brott.

Samnytt lämnade det medieetiska systemet i början av 2023 efter att ha varit med i två år. Sannolikt lämnade nätbloggen för att de inte beviljades redaktionsstöd 2022 och för att slippa begränsas av de medieetiska reglerna. Samnytt hade då anmälts 18 gånger och klandrats sex gånger.

I en intervju på nätbloggen säger Dagerlind:

– Det är en bisarr dom, som om den står sig kan innebära långtgående inskränkningar i tryckfriheten inte bara för oss utan alla medier som ägnar sig åt kriminaljournalistik. Vi kommer med största sannolikhet att överklaga domen. Den visar att förtalslagstiftningen måste ändras. (Källa: Samnytt)

Det återstår att se hur Samnytt väljer att bedriva sin journalistik efter fängelsedomen mot Dagerlind. Motargument fortsätter granska nätbloggen.


Källor:

EXPO: Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse

Samnytt: Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse – efter journalistik om Näthatsgranskaren

2 reaktioner till “Samnytts Dagerlind döms till fängelse”

Kommentarer är stängda.