Myten om provokationer och rasism

Jag har haft diskussioner med ett antal välkända debattörer på sistone, om antisemitismen i sociala medier just nu, och om antisemitismen i Palestinsk media. Då har jag ofta fått höra att ”den rasismen är framprovocerad”. ”Israels bombningar”, får dem att uttala sig utan att tänka, eller så får ”pro-israel debattörerna” dem att tappa huvudet lite…

Som i exemplet med judehatet i eventet demonstration mot Israels bombningar på Facebook.

palestinademo

Jag pratade med två av arrangörerna om det. Jag bad dem uttala sig mot judehat, eftersom det sprids ENORMT mycket judehat i samband med eventet på Sociala media just nu.

De la upp ett uttalande mot antisemitism som senare tagits bort, och de har också börjat rensa bort det värsta judehatet. Bra så! (Fast varför kan man inte skriva tydligare i inbjudan att man inte tolererar judehat?)

Men just när det var som värst frågade jag dem vad de ansåg om allt hat.

En av dem besvarade min kritik av en antisemit, på ett kommentarfält, med att han bad antisemiten att ”inte provoceras” av ”israelvänner”, och av en islamofob som också härjade på sidan. En annan skrev i mail till mig att all (!) antisemitism beror på det Israel gör just nu. ”Israelvännerna provocerar fram det där hatet mot judarna”.

Screenshot_2014-07-15-17-57-40

Provocerar”?

Ja, den tanken är ganska utbredd. Jag har stött på den förr. ”Det är inte rasism då någon grupp som är i underläge uttalar sig skenbart rasistiskt”, heter det ofta. De provoceras bara. Det underläge de är i gör att de känner hat mot ALLA i överläge. De i överläge har provocerat fram det.

”Det som sker i Israel med bombningarna provocerar fram denna reaktionen. Egentligen hatar de INTE alla judar…” ”Antisemitismen på FB-sidan provoceras fram av det som sker i Israel och av Israelvännernas närvaro”.

Screenshot_2014-07-15-13-13-20 

Men det är tvärtom. Det är då en människa provoceras som man verkligen märker hur människan är. Det är i nöden som människan prövas.

Det är lätt att gå omkring och låtsas vara en god antirasist som älskar alla människor när livet är normalt.

Jag har sett människor som verkat helt normala och antirasistiska, börja skrika och gorma om ”jävla zigenarpack”, när något skett som provocerat dem. Jag minns en gång då en persons barn blev slaget av en som hen trodde var rom. Mamman brast ut i grova tirader mot alla ”smutsiga jävla zigenarjävlar”… Hon skulle ALDRIG uttryckt sig så offentligt om hon inte provocerats till det av det som skedde.

Det är därför sverigedemokrater, som försöker verka normala, kan uttala sig rasistiskt, då de pressas . Det beror inte på att de pressas, utan på att deras verkliga åsikter kommer fram då.

I nöden prövas människan…

 

Screenshot_2014-07-15-17-56-28

Men tro nu inte att det bara är anti-Israellägret som sprider hat. Även pro-Israellägret gör det. Flera personer som utmålat sig som antirasister har pressats av den sista tidens händelser, och uttalat sig rasistiskt eller tolererar rasism på sin feed.

Om man tolererar att folk säger att palestinierna är djur som förtjänar att kollektivt straffas, så är det INTE för att man pressas utan för att ens sanna åsikter dyker upp under press. Vill man förvandla Palestina till en parkeringsplats, och det tolereras att man säger så i ens feed, så är det AVSLÖJANDE!

Om man anser att det är rätt att döda barn, eller skriker högt att muslimer eller palestinier är råttor, så är det INTE för att man provocerats, eller för att Hamas attacker känslomässigt utmanar en. Det är för att man är sådan, man ÄR rasist, och man anser att barn bör dödas om föräldrar gör nåt ”ont”.

Vill man läsa pro-Israel-rasism ska man gå in på IDF.s (israels armés) Facebooksida. Där frodas just nu det rasistiska hatet mot muslimer och palestinier. Men även antisemiterna har hittat dit och debatterar.

idf

***idf2***

idf3

Men just nu är problemet med rasism större bland pro-Palestinavännerna än pro-Israelvännerna i Sverige. Det är synligare, mer högljutt och tolereras på ett sätt som islamofobi och palestinahat inte tolereras.

Svenska Kommittén mot Antisemitism har gått igenom kommentarsfältet efter att Socialdemokraternas partiledare Löfven uttalade sig om att även Israel har rätt att försvara sig. Läs det här! Det är skrämmande, och många av de som ropar högt att judar är ditten eller datten, eller som ropar att de gillar Hitler, kallar sig ”antirasister”. Skrämmande!

Problemet är samma internationellt. Kändiar och privatpersoner som ser sig som antirasister briserar i hat och rasism då de pressas.

10469452_315532858615892_8194773774904811772_o

Är det för att hon provoceras som hon skriver att hon gillar Hitler?

Är det kanske för att en släkting dött i en israelisk flygraid som hon plötsligt får för sig att skriva att Hitler var god?

Eller är det för att hennes verkliga åsikter kryper fram under press?

Vad anser du?