Intervju med Robert Aschberg

Intervju med Robert Aschberg, journalist och programledare.

Robert AschbergKan du se någon enskild händelse i ditt liv som avgörande för ditt antirasistiska engagemang? Berätta gärna!

Jag gick på High School i Nashville, Tennessee 66-67. Det var bara några år efter det att apartheidreglerna upphävts i de delarna av USA. Jag reagerade mot den utbredda rasismen och de bigotta värderingarna.

Kan du nämna några förebilder för dig i ditt antirasistiska arbete? Berätta gärna lite om det som fascinerade dig hos dina förebilder.

Det finns många förebilder, men i princip högaktar jag alla människor som inte gör skillnad på folk och folk. De som jobbat med Tillsammansskapet, Alex Bengtsson och många andra, gör ett förbannat bra jobb.

Du har fått kritik för en bild av dig med basebollträ och en text om att stoppa rasisterna. Hur besvarar du den kritiken?

I samband med lanseringen av programmet Trolljägarna skickade TV3:s pressavdelning av misstag ut en gammal bild som tagits flera år tidigare när jag skulle göra program med Lars Adaktusson. Helt fel tänkt. När jag såg det drogs bilden snabbt in.

Du är en av Expos grundare. Har du fortfarande något samarbete med Expo och hur står det till med planer för framtiden i Din antirasistiska kamp?

Jag är inte en av grundarna, men jag har suttit många år i styrelsen, vilket jag fortfarande gör med stolthet.

Berätta gärna, hur stoppar vi Sverigedemokraterna, nationalismen och den växande högerextremism? Vad tror du är bäst att göra?

Inte genom att störa deras möten med stenkastning, skrik och bråk, utan genom att vända dem ryggen. Man ska dock möta dem i debatter och våga ta diskussionen.

 

Motargument tackar Robert Aschberg för hans medverkan!