Muslimer bjuder in Höger-extremister.. eller?

Under andra omständigheter hade rubriken utnyttjats som bevis på Islams medfödda ondska: muslimer och nazister konspirerar tillsammans mot judar eller något liknande. Men verkligheten är en helt annan.

Moské bjöd högerextremister på te

EDL

En moské i York hyllas efter att ha bjudit högerextrema demonstranter på te.

Organisationen English Defence League hade arrangerat ett protestmöte.
De kallade till demonstration på söndagen utanför moskén på Bull Lane i brittiska York. Anledningen till protesten ska, enligt lokalpressen, ha varit mordet på soldaten i London, tidigare i veckan. Bara sex personer dök upp utanför moskén.

— Det var några som anlände för att protestera, men efter en liten stund gick ett par ur församlingen ut ur moskén och de började prata med varandra. Några kom ut och bjöd på te och kakor, de talade med demonstranterna i 30-40 minuter och så följde de med in. Det var verkligen verkligen vackert, säger imamen Abid Salik till BBC.

Ett drygt hundratal personer som stödjer moskén hade hört om demonstrationen och sökte sig också till moskén. Utöver te och kakor bjöds de högerextrema också in till att spela med i en fotbollsmatch.

— Jag tror att jag aldrig kommer att glömma dagen då York-moskén bemötte ilska och hat med fred och värme. Och jag kommer inte glömma synen av en muslim som med fullständig uppriktighet räcker över te och kakor till en demonstrant, säger lokalpolitikern Neil Barnes till BBC.