Tecknade superhjältar som antirasistiska förebilder

Vi skrev tidigare om TV-serien Star Trek som för 45 år sen visade den första kyssen mellan en ”svart” och en ”vit” på TV. Det sågs som chockerande av extremt många, även av folk som sa sig vara mot rasism, på sin tid. Lika chockerande ansågs det vara när den första tecknade superhjälten skapades året efter.

TheFalcon1969 publicerade Marvel Comics serietidning Captain America ett nummer där en ny superhjälte introducerades. Den svarta tecknade figuren Falcon.

Nu i april har den nya filmen i serien om Captain America premiär. Falcon är med och det där med att vara förebild för unga är lika viktigt, om än inte lika kontroversiellt, som 1969.

Det finns berättelser om att Marvel Comics var tveksamma till att ta detta ”stora steg”, men tidningen sålde så bra att de gjorde det ändå. Det fanns mycket rasism till och med i företaget Marvel Comics på den tiden. Men i det fallet var det snarast de som var sympatiska till att skapa en svart superhjälte som tvekade.

Det skrämmande är att när dessa trevande första steg togs för att stoppa rasismen fanns det antirasister som skrek högt att ”ni går för fort fram”, ”lugna er”, ”ni är för extrema”…

Martin Luther King har skrivit en hel del om detta i sina böcker och pratade ofta om det i sina predikningar och tal. Han gick så långt som att säga att de bland ”de svartas vänner” som ville riva rasbarriärerna” i en lugnare takt, över några generationer, var ett större hot mot medborgarrättsrörelsen än t.o.m rasisterna i Klu Klux Klan. ”Vi kan inte vänta”, var hans kommentar.

King sköts innan den första kyssen på Tv, och innan den första afroamerikanska superhjälten, Falcon, skapades.

Förebilder är viktiga, även tecknade superhjältar!