Var Hitler vänster eller höger?

Ett foto cirkulerar åter i sociala medier med uttdrag från ett tal av Hitler 1927. Genom det fotografiet vill man ”bevisa” att nazism och socialism hör ihop. Det säger sig självt att de som säger detta inte gillar socialism eller vänstern så mycket.

Så här ser det ut:

nazze-1

Det är bara det att man kan ta spridda citat och ”bevisa” med dessa att alla från miljöpartiet till kommunisterna och kapitalisterna är som nazisterna (Hitler var ju vegetarian, det ”vet” ju alla.

Här är ett tal Hitler höll 1933. Med citat som dessa skulle man lätt kunna ”bevisa” att Hitler och nazismen måste vara en kapitalistisk konspiration, för fri marknad.

Nazze2

Nazism är nazism, inget annat. Med element av ”höger” och ”vänster” och en stor mängd retorik och manipulation. Hitler var varken för en renodlad fri marknad eller för socialism.

Nazisterna och de radikala kommunisterna var extrema kollektivister. Det finns en likhet mellan de radikala kommunisterna och nazisterna. Det var också det motståndare till nazismen, vilket liberalen och antinazisten Torgny Segerstedt  gjorde en poäng av på 30-talet. Socialdemokraterna också. Kommunismen i sin extrema form och nazismen hade en gemensam grund i hatet mot individen, sa de.

Men glöm aldrig att Torgny Segerstedt stödde socialister som slogs i Spanien och kämpade mot nazism och Sovjet. Socialister såsom Ture Nerman  och Zätha Höglund, vilka respekterade individerna och var mot både Sovjet och nazisterna, vann hans respekt. Zätha själv hade en byst av liberalen Sven Adolf Hedin  vid sitt skrivbord hela livet, det var hans främsta förebild.

Kanske skulle vänsterhatare sluta kasta epitetet ”nazist” på vänstern  och högerhatare sluta med samma mot högern? Använd istället exempel från nazismen för att komma åt de riktiga nazisterna och rasisterna.