Reagera när barn använder bög, lebb, hora och cp som skällsord

Kan vi tumma på en sak? Kan vi lova varandra en sak? Att nästa gång du hör ett barn ropa sådana ord som ”bög”, ”lebb”, ”kuksugare”, ”hora” eller ”CP” som skällsord till varandra, så står vi upp och reagerar mot detta.

Bendable thumb
Manic rage / Foter.com / CC BY-SA

Om ett barn skulle skrika ”judejävel” till ett annat judiskt barn skulle lärare och vuxna reagera. Skulle de skrika ”negerunge” till en svart flicka skulle de flesta reagera. Hur kommer det sig att så få, än idag, inte reagerar då barn skriker ”bög” eller ”kuksugare” till varandra, och använder det i lika nedsättande betydelse?

Kamratposten undersökte detta för några år sen och kom fram till att hälften av Sveriges skolbarn hävdar att de flesta av deras kompisar är negativa till homosexuella. Samma undersökning gjord av Kamratposten visar att mer än hälften av skolbarnen säger att de ofta hör ordet ”bög” eller ”lebb” användas i nedsättande betydelse.

Så länge vi accepterar att våra barn använder ”bög”, ”lebb”, ”kuksugare”, ”hora” eller ”CP” som skällsord till varandra kommer aldrig homosexuella, funktionshindrade eller ”prostituerade” att respekteras som medmänniskor.

Så snälla, ni… Kan vi tumma på detta!? Reagera nästa gång något barn använder dessa skällsord och var med och gör världen lite bättre! Och för övrigt, reagera även då dessa skällsord används på sportarenorna!