Valet 2014, vad gör vi nu?

Valet är över.

BlåsippaSverigedemokraterna fick höga siffror. Skrämmande höga siffror. Många av oss frågar vad vi ska göra nu.

En del skriker på mer av det som alla gjort de sista åren. De vill tuta mer i vuvuzelor, störa Sd:s möten mer och bekämpa Sd genom att skrika FASCISTER ännu högre.

Jag tror inte på den modellen. Jag tror på den modell som användes på 30-talet för att bekämpa nazismen och kommunismen då.

Den modellen, som både liberaler och Socialdemokrater och LO använde hade två ben.

Det ena benet var massorganiseringen mot nazisterna och kommunisterna. Man ville bemöta nazisters och kommunisters argument överallt. Man såg till att varje arbetare var en representant som arbetade för demokrati och mot hat och intolerans. Det var mobilisering för att visa att samhället kunde lösa problemen TILLSAMMANS, utan söndring i vi och dem.

Det andra var ett massivt arbete från politiker, i synnerhet Socialdemokraterna och arbetarrörelsen för att ta fram lösningar på krisen. Fokuset låg på demokrati, demokrati och mer demokrati. Att få folk att känna sig sedda, hörda och uppskattade,

Det blir vår utmaning inför 2018. Sd:s potentiella väljarbas är över 30%. 2018 kanske de får 30%, om vi inte ser upp.

Jag stödjer Tillsammansskapet. Det behövs en mobilisering mot rasism. Gå med där. Det är ena benet av den kamp vi måste föra inför 2018.

Men det är inte nog.

För att kunna stoppa Sd måste politikerna förstå varför Sd vinner stöd på att vården och omsorgen i kommunerna skurits ner. Politikerna måste förstå varför utförsäkrade i hög utsträckning gillar Sd. De måste förstå varför Sd VINNER på att som enda parti lägga sin valvaka utanför Stockholm, och de måste förstå hur SMART det var. De måste förstå varför ett klumpigt plakat med en långbent Jimmie Åkesson gick hem hos många.

Men Sd:s lösning är falsk. Det är att sätta vi mot dem. Det är att skuldbelägga invandrargrupper och muslimer.

Kan vi visa i praktisk handling, att samhället vinner på att lösa problem TILLSAMMANS, inte genom att ställa ”vi” mot ”dem”. Kan vi hitta sätten att INKLUDERA Sd:s väljare i det och få dem att bli sedda och hörda. Kan vi få andra som känner sig utanför och som lider av krisen att bli sedda och hörda och inkluderade. Då kan vi få ut Sd ur riksdagen 2018.