Researchgruppen + AFA = sant!

På SVT-debatt bad Torbjörn Jerlerup och Thabo Muso Researchgruppen att ta avstånd från AFA idag. Detta med anledning av debatten efter att Mathias Wåg, f.d. AFA-ledare, talat på en antirasistisk konferens på ABF-huset i lördags.

Svaret lät inte vänta på sig.  Researchgruppen tar inte avstånd från AFA.

RG

Att påstå sig vara mot våld, som de gjorde igår på SVT debatt, och vägra ta avstånd från AFA är inkonsekvent. Jag lämnar det till läsarna att avgöra hur konsekvent det är att försvara en grupp som så ofta hotat och misshandlat och försökt mörda högerextrema.

AFA är, och var, inga gullebarn. Vem minns inte deras affisch inför toppmötet i Göteborg 2001? Då lovade de att vara ”mad and mean” och gå fram som godzillor i Göteborg och krossa allt i sin väg.

Detta har gjort att BRÅ och många experter, bland andra Anna-Lena Lodenius, varnat för den farliga vänsterextremismen i de autonoma nätverken

Läs detta ur en  en åtta år gammal ”aktivitetsguide” som AFA gett ut, och ställ frågan om varför det är så svårt att ta avstånd från detta?

Först och främst bör understrykas att våld är en metod vi väljer att ibland använda oss av. Våldet i sig är inte målet, men vi kan använda våld för att nå våra mål, exempelvis stoppa en nazistdemonstration. Vår militans grundar sig i att vi är beredda att försvara oss själva, våra kamrater och det vi tror på. Militansen innebär också att vi för en kompromisslös kamp, där vi själva bestämmer vad som är rätt och fel.

Först och främst, välj era egna strider. Låt er inte luras in i strider med polis eller nazister där de sätter villkoren, är på hemmaplan och har vapnen.

Hur man bäst slåss finns det många åsikter om, men några välbeprövade grundknep kan ni ta med er:

a. Det är ibland (ofta?) svårt att träffa struphuvud, knän och ögon i ett slagsmål. Satsa på att slå mot ansiktet i stort, solar plexus och, om du slåss mot en kille, kuken…

(…)

c. Få ned personen ni ska slå på marken så fort som möjligt. Det är svårt att försvara sig om man ligger, och det är lätt att sparka utan att själv ta skada om man står upp.

Det slutar inte med detta. Researchgruppen gick på twitter nu i eftermiddags längre så. Som motiv till att de inte tar avstånd från AFA lämnar de följande förklaring på Twitter i en dialog med en nazist, Nicadori.

RG afa twitter

Dessutom lägger twittraren från Researchgruppen till att de, och den anonyme twittraren bakom deras konto själv, ”är där vi är idag tack vare min bakgrund Tänker inte göra våld på mig själv”.

Vid sidan av vår övriga kritik ser vi det som beklagligt att Researchgruppen anger som skäl till att inte ta avstånd från AFA, att de har  ”feta löner”…

Researchgruppens svar på Twitter är det bästa beviset för att de och AFA är i symbios med varandra.

/Thabo Muso och Torbjörn Jerlerup