Våldtäkt i propagandasyfte

Att våldtäkt används som vapen i konflikter och krig har säkert inte undgått någon. Ända sedan man blev bofast och började skaffa egendomar så har man konkurrerat och stridit om dessa egendomar.

Skildring av våldtäkt är inget nytt – så här såg det ut 100 år sedan

Kvinnan blev tidigt del av mannens egendom och hennes kropp användes till att kränka hennes manliga anhöriga. Genom att våldföra sig på kvinnans kropp så skadade man mannen. I krig görs detta fortfarande överallt där män strider. Sverige har inte haft krig sedan 1814 och vi har varken blivit utsatta eller utsatt andra för den här bestialiska krigsföringen sedan dess.

Att använda våldtäkt som vapen känns för de allra flesta oförsvarbart. Att använda våldtäkt i propagandasyfte är precis lika illa. Det gjordes mot judarna under 1930-talet och det görs mot muslimer idag. Inom de rasistiska rörelserna utmålas hela tiden män med invandrarbakgrund som våldtäktsmän, som skändar svenska kvinnor i parti och minut. Allt för att väcka rädsla hos kvinnorna och ”beskyddarinstinkten” hos männen. I texter och kommentarsfält odlas den här sortens våldtäktspropaganda. Till exempel uppstod sommarens oroligheter i Bollnäs i.o.m. att Svenska Motståndsrörelsen (SMR) försökte använda sig av en påstådd våldtäkt för att propagera emot invandring.

Igår, tisdagen den 27/11 2012, bestämde sig den SD-stödda nättidningen Avpixlat för att gå steget längre. Den av Kent Ekeroth och Jimmie Åkesson hyllade sajten publicerade ett videoklipp där fyra unga män av påstådd utländsk härkomst grovt utnyttjar en berusad ung flicka sexuellt.

 

Avpixlat skriver att:

Ej Mats Dagerlind, krönikör på Avpixlat.info
Den senaste journalistiska trenden är som bekant att lägga ut mobilfilmade klipp där personer i påverkat tillstånd uppför sig illa och sedan hävda att klippen visar inte bara de enskilda personernas utan hela den grupp de tillhör “rätta ansikte”. Vi hakar förstås på den trend som Expressen initierat och publicerar ett klipp som analogt med Expressens logik visar muslimska invandrarungdomars rätta ansikte.

Detta är alltså förklaringen till att lägga upp en film på ett övergrepp av en ung flicka. Vi ska tydligen förstå att det är jämförbart med Expressens serie om Järnrörsgänget.

Att de inte pixlat åtminstone offrets ansikte motiverar de på följande sätt:

vi har tyvärr inga tekniska resurser för sådant och vi gjorde bedömningen att de korta sekvenser då ansiktet skymtar är så suddiga och skakiga att de svårligen kan bidra till identifiering.

Artikeln och videoklippet möttes av en veritabel twitterorkan och inom loppet av ett par timmar hade Avpixlat dragit tillbaks artikeln — utan att för en sekund förstå varför människor reagerade. Skadan var ändå redan skedd. Både den rasistiska sajten Exponerat och Dispatch Internationals grundare Ingrid Carlqvist spred snabbt klippet vidare.

Avpixlat har i rent propagandasyfte förgripit sig på en ung kvinna och de har inte ens vett att förstå det skamliga i agerandet.

Det gjorde ingen av de sympatisörer som uttalade sig på twitter eller i kommentarsfält heller. De förstår inte att ett publicerande av videoklippet innebär ett femdubbelt övergrepp på flickan. Först det rent fysiska övergreppet begånget av de unga männen. Sedan filmningen. Därefter den eventuella spridningen i kompisgänget. Sedan utnyttjandet som rasistisk propaganda och slutligen den fortsatta rasistiska spridningen.
Avpixlat förstår uppenbarligen inte att genom deras agerande så riskerar flickan att bli påmind resten av sitt liv då saker publicerade på nätet tenderar till att cirkulera runt och återpubliceras, och tappa bort kontexten och fakta kring incidenten. Vänner och bekanta kan komma att se klippet åratal efteråt och kanske nämner händelsen varpå flickan återigen utsätts för traumat.

Avpixlat har visat sitt totala förakt för inte bara den här flickan utan för varenda kvinna som någonsin varit utsatt för sexuella övergrepp. Utan minsta hänsyn för offret exploaterar de en djupt traumatisk händelse. Sen så har de mage att säga sig värna om kvinnor.

Min uppriktiga önskan är att samhället tar avstånd från dessa hycklande och hänsynslösa personer som inte drar sig ens för att förnedra redan förnedrade i sin blinda rasism. Min önskan är att samhället står upp och gör det tydligt för dem att ändamålet aldrig helgar medlen.

Länkar:
http://interasistmen.se/granskning/sd-hyllad-sajt-lagger-upp-video-med-sexovergrepp-hets-mot-folkgrupp/
Händelseförloppet skildrat av Interasistmen.se

https://motargument.se/2012/11/26/vi-fods-inte-till-rasister/
Om sommarens händelser i Bollnäs

https://motargument.se/2012/11/10/folkhatets-myter-3-valdtakt/
Hur våldtäkt använts i propaganda ur ett historiskt perspektiv

http://www.womenundersiegeproject.org/
Hur våldtäkt används som vapen just nu i världen idag

http://www.unwomen.org/
Bland annat om våld mot kvinnor i världen idag