1/14 av beviljade uppehållstillstånd går till utomeuropeiska flyktingar (2023)

Motargument har under flera år fortlöpande redovisat statistik från Migrationsverket. Orsaken är att vi vill att människor ska ha tillgång till korrekt fakta i den migrationspolitiska debatten. Vi vill också att våra artiklar ska ge ammunition mot mytspridning och falska antaganden vad gäller migrationen till Sverige.

Mot bakgrund av det pågående kriget i Ukraina har det skett förändringar i vilka som beviljas uppehållstillstånd. Fakta visar att endast 1/14 av beviljade uppehållstillstånd går till utomeuropeiska flyktingar.

Totalt har 31 738 uppehållstillstånd beviljats under jan-apr 2023. Dessa fördelar sig enligt följande:

  • Anknytning 8 529
  • Arbete 11 945
  • Skydd (inkusive massflyktsdirektivet) 6 107
  • EU/EES 2 229
  • Studier 2 500
  • Verkställighetshinder 428

Om vi bryter ner siffran för ”anknytning” i de olika grupperna så finner vi att 735 personer beviljats uppehållstillstånd som anhörig till en person som har flykting-/asylgrunder. Övriga inom samma kategori som beviljats uppehållstillstånd är: Adoption (2), anhörig till övriga (7 705), samt personer med synnerliga skäl anknytning (87), totalt 7 794. I gruppen ”Anknytning – anhörig till övriga” ingår personer med anknytning till exempelvis svenska medborgare eller till personer som har uppehållstillstånd i Sverige på andra grunder än asyl, arbete eller gäststudier, t ex nyetablerade/etablerade förhållanden till person i Sverige som inte fått uppehållstillstånd av asylskäl tidigare. I gruppen ”personer med synnerliga skäl anknytning” ingår bl a personer som är make/sambo till någon som är bosatt/har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige (Utlänningslagen 5 kap 3a § stycke 1 och 3).

1/4 av uppehållstillstånden är asyl- och flyktinggrundade

Om vi slår ihop de, enligt ”invandringskritikerna”, så kallade ”dåliga” grunderna för uppehållstillstånd 6 107 + 735 + 428 personer = 7 270. (Den första siffran är siffran för asyl (skydd), den andra siffran är siffran för uppehållstillstånd som anhörig till en person som har asyl-/flyktinggrunder, och den tredje siffran är verkställighetshinder. Antalet beviljade uppehållstillstånd 2023 enligt massflyktsdirektivet, dvs flyktingar från Ukraina, är 3 887. Medan den totala siffran på 2023 års beviljade uppehållstillstånd är 31 738. Om vi räknar ut procentandelen ser vi att 23 % av alla beviljade uppehållstillstånd grundar sig på asyl och anhöriganknytning relaterat till asyl-/flyktinggrunder. Alltså knappt ett av fyra: 1/4.

Det finns de som anser att uppehållstillstånd för utomeuropeiska flyktingar är ”sämre” än uppehållstillstånd för flyktingar från Ukraina. Motargument är av uppfattningen att en flykting är en flykting, oavsett ursprung. Antal beviljade uppehållstillstånd för personer med utomeuropeisk bakgrund är 2 220. Om vi räknar ut procentandelen ser vi att 7 % av alla beviljade uppehållstillstånd är för personer med utomeuropeisk bakgrund. Alltså knappt ett av 14: 1/14.


Detta är en spinoff på artikeln #UPPEHÅLLSTILLSTÅND: 1/4 ÄR ASYL-/FLYKTINGGRUNDADE (2023). Där finns adekvata länkar till Migrationsverket.